8

Junior Masterchef.

Tadi aku dan mama mempunyai banyak sangat masa terluang. Lalu kitaorang pun buka channel 711. Ketika itu program Junior Masterchef sedang keudara.

Mari aku cerita kan serba sedikit tentang program ini.

Program ini bukanlah program yang sangat membuang masa korang ataupun aku seperti mana program-program yang telah sedia ada dekat Malaysia ni. Program ni sebenarnya program orang tua masak-masak. Tapi diorang kira buat exclusive punya season lah kasi budak-budak pula yang tunjuk skill masak-memasak.
So, seramai 50 contestants mengambil bahagian. Setiap sesi ada 10 orang akan masak dan 4 orang daripada 10 tu akan dipilih berdasarkan kesedapan, kelazatan, keenakan, kehebatan skill, kecermatan dan ketelitian diaorang ketika memasak yang diberi masa selama 45 minutes sahaja. Dan perkara ini ada berlanjutan sehinggalah judges tu dapat pilih 20 orang. Then. dorang kena lah masak dan masak dan masak sampai kembungkan perut judges tu. Ahaaa.
Takde laa. Ada lah peringkat by peringkat yang dorang kena hadap. heee
Jadi kawan, program seperti ini harus diadakan di Malaysia. Jadi, bergunalah jugak budak budak tu jadi budak,kan? ;)

And.....

(0.o)

(=.=)


(O.O)



Aku sangat SANGAT sangat SANGAT terkejut dan impressed tengok skill dan menu yang diaorang masak. Serious sh*tttt.
And what I impressed most ialah umur diaorang itu sangat muda woiii.
Makcik Kiah, Makcik Senah semua, dengar ni. Umur diaorang ni sangat mudaa!

8 tahun, 9 tahun, 10 tahun, 11 tahun, 12 tahun. WOW!

Muda gilaaa. Aku tak percayaaa. Serious aku macam terkejut and kagum sangat sangat.

Yelah, kau bayangkanlah kalau dekat Malaysia ni, umur 8 tahun tu baru nak belajar main basikal.
Dekat Australia nun, umur 8 tahun dah reti masak-memasak. Dah tu bukan masak meggi instant. Masak yang agak-agak kita pun takut nak makan. Tapi nak jugak makan. Haiyoo. Macam mana tu? Huuu.
Tapi serious laa kawan.
Tiba tiba aku rasa macam nak jadi 8 tahun semula dan belajar masak dan masuk competition tu weh.
Serious. Tiada tipu daya. Serious laa. aku serious. haish.

Bila dunia nak maju ni woiii? -.-

Nak tengok tak betapa mouth-watering nya makanan dorang ni? Meh sini.


PERHATIAN!
1) Sila pastikan anda sediakan tisu or sapu tangan. Kerana bibir atau dagu anda pasti akan penuh dengan air liur. Euwwwwwww x] Aku tak nak tanggung mimpi ngeri weh.
or
2) Pastikan anda sudah kenyang! Jika tidak, pasti kau akan menyusahkan mak kau. Minta macam-macam. haish.


Dah sedia? Let's go! :)




Gout De La Mer



Chocolate foundant with Raspberry




Sponge cake with Strawberry and Cream




Baklava




Garlic Prawns





Fish Cake Vietnam.




Lemon Meringue




Lemon Lime Curd Tart


So, macam mana? Meleleh tak air liur?
YUMMY! kan?
Haaaa.
Kempunan lah kau sorang-sorang lepas ni. HAHA :)




Budak Comot Membebel ; How I wish I were one of the judges! Yummyyyyyy! (^3^)

8 comments:

Perfect Two ^_^ said...

nie budak 8 tahun atau makcik 80 tahun yg buat nie ? gilaaa ! memng sangat berbakat . even rasa die aku tatau cmm mana ! tpi gaya die hidangkan sangt exclusive . hebat mcm damia .. hahahahahhah !

FNSyareena said...

Wakluuuh 80 tahun -.- Betul laaa. Ada 8 tahun yang buat. Aku tak ingat yang mana satu. Tapi memang nampak sedap ahh! haha! Rasa dia mestilah sedap. kalau kau tengok program tu lagi lah kau rasa macam nak masuk je dalam tv tu! HAHAHA :)

Apaa? berbakat macam DAMIA? -.-

Perfect Two ^_^ said...

hahhahahaha ! alaa . tak semestinya cantik nampk sedap . kadang2 orang putih nei amkan bukan ada rasa pon . garam ntah ke mana ! hahahah ..

hur .. berbakat mcm saya ? semestinya laaa ! auuuww !

FNSyareena said...

yelah yelah! awak menang! Haiyoo

Liling said...

Maaf laa.permohonan anda menjadi budak umur 8 tahun direject!

FNSyareena said...

Sampai hati kau, Liling! ;'(

Keretapi said...

best gila kan doranngg???

bila tengok dorang masak macam-macam, sumpahlah impress gila kan.

malu pun ada sebab tak reti masak sampai macamtu sekali.

sedih pun ada sebab bangga dan terharu (motif?) hahah

adoi bestnya doranggg.

FNSyareena said...

Amalina ; Hahaha! Memang best gilag ila! and and, memang impress sangatsangat! hee. yes yes! memang malu kalau nak comparekan dengan dorang. huwarghh. bayangkan lah benda yang simple pun kita tak mampu nak buat! heee. ;)

Back to Top